Ayuh urut bayi anda!

Assalamualaikum

Bukan orang dewasa je suke berurut tau. Baby pon suka. Kajian menunjukkan, bayi yang kerap diurut, akan lebih cepat perkembangannya berbanding bayi yang tidak diurut.

Urutan bukan beerti memanjakan. Urutan buat bayi lebih tenang, rileks dan gembira.

Urutan membuatkan bayi gembira dan ceria tau! Ayuh belajar teknik mengurut bayi๐Ÿ˜˜

TIPS SEBELUM MELAKUKAN URUTAN PADA BAYI

.

Pilih masa yang sesuai, di mana bayi berada dalam keadaan yang paling rilek, santai, tidak penat dan kenyang.

Letakkan bayi di atas tuala yang dibentang di atas lantai atau katil. Si ibu pula duduk bertentangan dengan bayi

Cuba cari posisi yang paling selesa di mana si ibu boleh membuat eye-contact dengan bayi.

Pastikan tiada lampu atau cahaya di atas kepala bayi anda untuk mengelakkan silau.

Nak pakai lampin atau tak? Sebenarnya terpulang, tetapi kalau bayi tak pakai lampin, pergerakan lebih bebas dan bayi dapat merasai pergerakan semasa urutan.

Sebelum bermula, sediakan dulu baby oil yang sejuk untuk urutan. Cuba elakkan minyak urutan yang mempunyai essential oil yang pekat, kerana kulit bayi masih sensitif.

Masa terbaik untuk urutan? Seeloknya, selepas mandi dan juga sebelum tidur adalah masa yang terbaik untuk bonding-time.

.

.

Abc essential oil

Abc Essential Oil menjadikan bayi selesa dan tenang. Sangat sesuai untuk urutan ๐Ÿ˜ƒ

Mencari minyak sesuai untuk urutan bayi? Asmak Essential oil kan ada..hanya yang terbaik dari set Asmak Baby Care. Jom beli!

Pm/whatapps ke 0135819100

Salam Aidiladha

Diposkan buatku, kukongsikan dgn para sahabatku. Semoga tersedar.

ISTANANYA SANG PEMAAF

Pada suatu hari, Rasulullah SAW sedang berkumpul dgn para sahabatnya.
Di tengah perbincangan dengan para sahabat, tiba-tiba Rasulullah SAW tertawa ringan sampai terlihat gigi depannya.

Saiyyidina Umar r.a. yang berada di situ, bertanya :
“apa yang membuatmu tertawa wahai Rasulullah ?”

Rasulullah SAW menjawab :
” Aku diberitahu Malaikat, bahwa pada hari kiamat nanti, ada dua orang yang duduk bersimpuh sambil menundukkan kepala di hadapan Allah SWT.”

“Salah seorang mengadu kepada Allah sambil berkata :

โ€˜Ya Rabb, ambilkan kebaikan dari orang ini untukku karena dulu ia pernah berbuat zalim kepadaku.”

Allah SWT berfirman :
“Bagaimana mungkin Aku mengambil kebaikan saudaramu ini, karena tidak ada kebaikan di dalam dirinya sedikitpun..?”

Orang itu berkata :
” Ya Rabb, kalau begitu, biarlah dosa-dosaku dipikul olehnya”

Sampai di sini, mata Rasulullah SAW berkaca-kaca.
Rasulullah SAW tidak mampu menahan tetesan airmatanya.

*Beliau menangis…*

Lalu, beliau Rasulullah berkata :
*_”Hari itu adalah hari yang begitu mencekam, di mana setiap manusia ingin agar ada orang lain yang memikul dosa-dosa nya.”_*

Rasulullah SAW melanjutkan kisahnya.

Lalu Allah berkata kepada orang yang mengadu tadi :

*” Sekarang angkat kepalamu..”*

Orang itu mengangkat kepalanya, lalu ia berkata :

” _Ya Rabb, aku melihat di depan ku *ada istana-istana yang terbuat dari emas, dengan puri dan singgasananya yang terbuat dari emas & perak bertatahkan intan berlian*..! “_

_”Istana-istana itu untuk Nabi yang mana, ya Rabb ?”_

_”Untuk orang shiddiq yang mana, ya Rabb ?”_

_”Untuk Syuhada yang mana, ya Rabb ?”_

Allah SWT berfirman :
*_” Istana itu diberikan kepada orang yang mampu membayar harganya.”_*

Orang itu berkata :

*_”Siapakah yang mampu membayar harganya, ya Rabb ?”_*

Allah berfirman :

*”Engkaupun mampu membayar harganya.”*

Orang itu terheran-heran, sambil berkata :

*_” Dengan cara apa aku membayarnya, ya Rabb ?”_*

Allah berfirman :

_*โ€˜CARAnya, engkau MAAFkan saudaramu yang duduk di sebelahmu, yang kau adukan kezalimannya kepada-Kuโ€™.*_

Orang itu berkata :

*_”Ya Rabb, kini aku memaafkannya.”_*

Allah berfirman :

_*’Kalau begitu, gandeng tangan saudaramu itu, dan ajak ia masuk surga bersamamu…”*_

Setelah menceritakan kisah itu, Rasulullah Saw berkata :

*_”Bertakwalah kalian kepada Allah dan hendaknya kalian SALING BERDAMAI dan MEMAAFkan, sesungguhnya Allah mendamaikan persoalan yang terjadi di antara kaum muslimin.”_*

*(Kisah di atas terdapat dalam hadits yang diriwayatkan oleh Imam al-Hakim, dengan sanad yang shahih.)*

*Saudaraku tercinta…*
Amalan hati yang nilainya tinggi di hadapan Allah adalah *meminta maaf, memberi maaf, dan saling memaafkan…*

*”Maafkan diriku ya sahabatยฒ ku dan saudaraku sekiranya pernah menyakitimu. Semoga kita bersama-sama masuk syurga…”*

*salam persaudaraan*

*ุขู…ููŠู‘ู†ู’ ุขู…ููŠู‘ู†ู’ ุขู…ููŠู‘ู†ู’ ูŠูŽุง ุฑูŽุจูŽู‘ ุงู„ุนูŽู€ู€ู€ุงู„ูŽู…ููŠู’ู†…..*

*”mohon maaf atas segala khilaf Dan salah”*

Selamat menyambut datangnya Hari raya qurban, semoga kita mampu mengorbankan segala ego kita untuk bisa memaafkan dengan ikhlas kesalahan orang lain.

Dari SD ke SP

Assalamualaikum dan selamat hari isnin. Semoga hari ini membuka lebih banyak pintu rezeki dan kesihatan buat kita semua.

Tatkala emas murah dan orang berebut p beli emas, saya korbankan kemahuan diri untuk cabar diri selangkah lebih jauh.

Semoga pengorbanan ini berbaloi dan kejayaan milik kami semua.

Mulakan dari diri sendiri untuk bantu team kesayanganku. Sekarang nampak semua ahli team makin bersemangat, restok hampir setiap hari ada. Yeah!! We can do it ๐Ÿ˜Ž

“Asmak4u057-Excellent Together”

In shaa Allah boleh! ๐Ÿ’ช

Tarikh bersejarah saya upgrade dari stokis daerah(SD) ke stokis premium(SP)

#Asmak4u057
#AsmakPerak
#AsmakSerataRata

Batuk oh batuk

๐Ÿ‘จโš•๏ธ๐Ÿ‘จโš•๏ธBATUK OH BATUK๐Ÿ‘จโš•๏ธ๐Ÿ‘จโš•๏ธ
.
Assalamualaikum & salam sejahtera. Sedar tak sedar, dah bulan Ogos. Tak lama lagi kita akan mnyambut hari kemerdekaan. Sekarang dah mula la musim hujan dan musim penyakit tiga berangkai (batuk, demam & selsema). Tapi hari ni nak share sikit ilmu tentang penyakit batuk ni. Korang tau ape itu batuk yang sebenarnye?
.
Batuk merupakan tindakan refleks/protective reflex utk apabila saluran penafasan kita tersekat or terganggu. Tujuan utk membersihkan saluran supaya bernafas dgn lebih selesa.
.
#kahak merupakan lendir pekat yg terdpt di tekak apabila keluar dr hidung lendir ini disebut hingus.
.
Sifat2 #kahak & tanda penyakit:
.
1)๐Ÿ”ดputih dan jernih/lebih cair
tidak menunjukkan sebarang penyakit
.
2)๐Ÿ”ดputih, berbuih dan byk
terdpt pada pesakit bronkitis kronik dan mrk yg merokok
.
3)๐Ÿ”ดhijau, coklat or kuning
jangkitan dlm paru2 seperti bronkitis, pneunomia or jangkitan dlm saluran penafasan
.
4)๐Ÿ”ด #kahak berdarah
menandakan penyakit dlm paru2(karsinoma/cacinoma, batuk kering/tuberculosis, embolisme paru2/pulmonary embolism dll)
.
.
===================================
Apabila saluran pernafasan tersekat, secara refleksnya kita akan BATUK. Sangat tidak selesa kan? Terutamanya bagi bayi dan kanak-kanak.
.
Lagi memeningkan apabila mereka mengalami batuk berkahak.
Mulalah mereka tidak boleh tidur lena di waktu malam..
.
Kita sebagai ibu bapa pun apa lagi kan. Risau lihat anak macam tu, terus diberikannya ubat.
Ubat yang dibeli dari farmasi-farmasi berdekatan.
Walhal tidak arif mengenai kandungan bahan kimianya.
.
Kami ada cadangan alternatif lain bagi ubat-ubatan ini.
Apa kata kita guna cara tradisional? InsyaAllah lebih selamat dan semula jadi.
.
.
Bagaimana?.
Antara cara yang boleh diamalkan ialah:-
.
1. Beri anak minum air perahan daun peria. Euwww… Pahit?
Jangan euww dulu. Kepahitan air perahan inilah yang sangat mujarab untuk hilangkan kahak anak tu. Buatlah berulang kali jika perlu. InshaAllah, anak anda akan mengalami perubahan ketara.
.
2. Ambil bawang besar 2 biji. Buangkan kulitnya dan tumbuk sehingga hancur. Kemudian tapiskan dan ambil airnya. Ambil 3 sudu besar air tapisan itu dan beri kepada anak anda. Teruskan selama 2 hari berturut-turut.
.
3. Sapukan Minyak Herba Asmak.Cara ini paling mudah dan cepat untuk dilakukan. Terutamanya pada waktu tengah malam. Hanya perlu sapu minyak ini di bahagian dada, leher dan belakang badan anak anda. Rupa-rupanya, ramai sungguh ibu di luar sana yang berpuas hati dengan keberkesanan minyak ini.
.
.
Nak lagi tips?
Rasanya 3 tips ini dah cukup kot buat masa sekarang.
Buat dulu 3 tips itu. Lihat bagaimana kesannya.
.
Ingat, anak anda sihat, anda pun senang hati. Anak anda pasti tidur lena tanpa gangguan. Kerana tiada lagi batuk di malam hari.
.
p/s: Jika ada sebarang soalan, boleh terus tanya di ruangan komen ya.
.
#minyakherbaasmak
#ASMAK4U057

Batuk sangat merimaskan..jom cuba Minyak herba Asmak
Keceriaan berganda dengan pek kombo