Bantu anak itu bernafas

Resah Setiap Kali Anak Diserang Asma?
.
Sesekali terjaga melihat keadaan anak di bilik. Risau dan letih. Dah beberapa jam anak kena serangan asma yang teruk. Pergi kecemasan pakai nebuliser. Bukan merungut tapi sampai bila anak kita perlu menahan penatnya asma, sesak nafas
.
Ibu mana yang tak risau kan bila lihat anak terseksa sebegitu.
Sedangkan anak digigit semut api pun kita dah cakna, inikan pula bila anak semput.
.
Buat para ibu, tak usah berputus asa. Berlapang dada lah.
Di sini suka untuk saya kongsikan 5 tips berguna menguruskan anak yang menghidap asma.
.
.
Bawa anak berenang tiap-tiap minggu
Berenang membantu melatih paru-paru anak kita. Paru-paru akan lebih kuat dan mengurangkan asma beransur-ansur.
.
Rebus bawang merah kecil
Rebus sehingga lembut beberapa biji bawang merah kecil. Kisar sehingga hancur. Tapis airnya dan amalkan minum seminggu sekali.
.
Menggunakan madu dan getah betik
Ambil satu sudu besar madu dan 4-5 titik getah betik. Campurkan madu dan getah betik. Berikan anak kita minum sambil baca selawat.
.
Amalkan sirih
Ambil tujuh helai sirih bertemu urat, tujuh helai daun lalang muda dan seulas lengkuas sebesar ibu jari kaki. Rebus dengan 1 liter air hingga mendidih sepenuhnya.
.
Campurkan setengah gelas air rebusan dengan sesudu besar madu dan sesudu kecil air limau nipis. Amalkan setiap malam sebelum tidur.
.
Menggunakan Minyak Herba Asmak
Sapu je minyak ini ke bahagian dada, leher dan belakang badan. Ramai ibu yang kata cara ini paling mudah dan berkesan.
.
.
Tak mampu nak buat semua pun tak apa. Sekurang-kurangnya, cubalah 2 atau 3 cara daripada tips ini.
.
Kurang asma anak maka kuranglah kerisauan kita. Jom ibu cuba tips di atas untuk permata hati. Mana tahu dengan izinNya, asma anak itu sembuh dengan ikhtiar ini.

minyakherbaasmak

Saya guna,saya jual.Jom sembang ,saya nak bagi hadiah best untuk yang nak dapatkan.

Siksanya resdung 😭

Aachhuuu! Aaaaacchhuuuu…! Bergegar satu rumah dibuatnya.
.
Baru bersin, dia bersin lagi. Begitulah rutin anak yang ada resdung setiap pagi. Kuat pula bersinnya. Banyak kali. Macam nak tercabut hidung tu.
.
Masalah ini bagai tiada penghujung. Lendir tebal di hidung pasti membuatkan anak susah nak bernafas.
.
Kita yang terpaksa dengar bersin dia tu setiap pagi pun mesti rimas juga kan?
.
Nak tahu apakah yang boleh kita lakukan untuk mengurangkan symptom resdung?
Secara semulajadi tau. Tak ada guna bahan merbahaya pun.
.
Baca tips-tips berikut:
.
.

  1. Beri anak minum air yang banyak
    Minum air mineral untuk mendorong lendir itu keluar. Elakkan memberi anak-anak minum air yang bergula kerana ia akan mengundang lendir yang menebal.
    .
  2. Wapkan muka
    Caranya adalah panaskan air dengan garam. Garam bukit adalah pilihan yang terbaik. Tutup api selepas air mendidih. Masukkan air tersebut ke dalam mangkuk besar. Hadapkan muka anak lebih kurang 30cm dari paras air. Bernafas seperti biasa.
    .
    Untuk lebih berkesan, selubungkan kepala anak dengan tuala. Buat selama 15 minit. Amalkan 3 kali sehari hingga reda.
  3. Tuala suam di muka
    Jika anak itu terlalu penat sehingga tidak boleh wapkan muka. Gunakan air yang suam-suam panas dan rendamkan tuala. Perah air dan letakkan tuala menutupi muka anak.
    .
    Cara ini membantu lendir terkumpul untuk dikeluarkan. Lebih-lebih lagi di bahagian bawah mata dan kawasan hidung.
  4. Menggunakan lidah buaya
    Dengan sifat antiseptiknya, lidah buaya mempunyai khasiat untuk mengurangkan resdung. Cara memakainya adalah dengan menitiskan lendir atau gel lidah buaya ke dalam hidung.
    .
    Untuk kesan yang lebih cepat, rebus lidah buaya dan beri anak minum secara konsisten. Pastikan lidah buaya yang digunakan kurang dari umur 2 tahun.
    .
  5. Makan Asmak Herbs dan menyapu Minyak Herba Asmak
    Ini merupakan cara yang paling mudah. Anak pun tak meraung jika gunakan cara ini. Hanya perlu sapukan minyak herba asmak ke dalam hidung, atas hidung hingga ke ubun-ubun. InsyaAllah resdung atau bersin-bersin itu akan beransur lega. Asmak Herbs pula memang ubat tradisional yang ada MAL dari KKM untuk membantu melegakan resdung dan alahan.
    .
    Dengan izinNya, salah satu ikhtiar ini akan mengurangkan resdung anak. Anak dapat bernafas seperti biasa, ibu pun senang hati.

MinyakHerbaAsmak #AsmakHerbs

Asmak4u057

057gempur #AnakSihatHatiTenang #WeAreFamily #AsmakDiamondMerdeka

Banyakkan minum air suam berbanding air sejuk
Cuba lakukan rawatan stim wajah. Nak lagi best, titiskan beberapa titis Minyak Herba Asmak dalam air panas tersebut
Lendir lidah buaya ni sangat bagus untuk muka. Cuma gatallah sikit ye
Makan 2 biji Asmak Herbs waktu pagi dan malam sebelum tidur juga membantu melegakan resdung

Adus, sakitnya dia!

Assalamualaikum semua. Kak chaq ada cerita nak kongsi dengan korang semua.

26/8/2019 jam kat dinding menunjukkan hampir 5.30pm. Sedang sedap dok rehatkan badan tiba2 dengar bunyi kuat “BOK” kat luar rumah. Sepantas tu jugak la dengar suara mak kak chaq cakap “apa tu? Pi tengok dikwan pa”. Chaq dgn pantas lompat bangun keluar tengok. ” Allah hu akhbar anak aku” kak chaq terus dapatkan ank kak chaq yg tengah menangis dengah kepala n baju penuh dengan darah.

Hati ibu mana yang senang duduk bila tengok anak kepala belumuran darah macam tu. Masa tu kak chaq dah tak tahu nk fikir apa dh. Kak chaq terus bwak dia p mandi. Masa tu kak chaq mintak nk tengok luka di kepala dia tapi dia tak bagi.

Darah masih keluar tapi luka tak tahu besar ke kecik. Masa tu kak chaq terus capai “minyak herba asmak” utk kurangkan pendarahan dia.

Lepas tu terus kak chaq bwak dia p hospital. Lepas jumpa Doktor bertapa terkejutnya kak chaq lepas depa cukur rambut dia. Allah hu akhbar ank aku itu yg terkeluar dri mulut kak chaq masa tu.

Punya la besar luka kepala ank aku. Patut la dia tak berhenti2 cakap sakit. Lepas keluarkan darah beku dan cuci. Anak kak chaq dapat 5 jarum kat kepala dia.

Lepas bawak balik esok tu kak chaq cuci luka jahitan tu dgn air suam. Lepas lap kering kak chaq sapu minyak herba asmak. Alhamdulillah lepas 2 hari luka dia pn dh hampir sembuh. Dh terkatup dh pun.

Terima kasih ya allah permudahkan urusan ku.

Kredit: Rofiah Zakaria

minyakherbaasmak #Asmak4u057 #057Gempur #AsmakDiamondMerdeka

1rumah1minyak #WeAreFamily

anaksihatibusenanghati

Syukur tengok luka dia kering dengan cepat selepas sapu Minyak Herba Asmak ni

CARA BUANG KAHAK & LENDIR BAYI TANPA UBAT

Hai semua! Hari ni kak Ayu nak share cara nak buang lendir dan kahak dari baby tanpa perlu ubat.

  1. Ketuk beberapa ulas bawang putih
  2. Masukkan bawang putih tersebut ke dalam sebesen air panas yang masih berwap
  3. Baringkan bayi anda menghadap besen berwap seperti dalam gambar. Pastikan kepala lebih rendah dari kaki
  4. Serkup kepala bayi dengan kain lampin supaya wap tak terbebas atau menyejuk dengan cepat dan bayi dapat menyedut wap bawang putih sepenuhnya
  5. Hati-hati dan pastikan tangan bayi tak menggapai besen
  6. Tepuk bahagian belakang badan bayi di sebelah kiri dan kanan dengan tangan dibentukkan “cupping” untuk melonggarkan kahak dalam paru-paru
  7. Jangan tepuk di bahagian tulang belakang bayi
  8. Jangan panik jika bayi anda menangis dengan kuat. Itu lebih bagus kerana paru-paru akan mengembang dan memudahkan lendir untuk keluar.
  9. Lakukan selama 10-15 minit, 2 atau 3 kali sehari. Ulang sehinggan simptom-simptom berkurang

SELAMAT MENCUBA

Kredit page Info Ibu Hamil.

Asmak4u057 #057gempur

AnakSihatHatiTenang #WeAreFamily #AsmakDiamondMerdeka

Reward Reward Reward 😍

Alhamdulillah REWARD capai target Personal Sales Julai 2019 dan Update Blog Siri 2 untuk tahun 2019 dah sampai tadi.

Bestnya join Asmak ni. Dahla dapat untung ribu riban bila bisnes. Pastu join contest anjuran Hq dapat lagi hadiah macam-macam.

Setakat emas tu boleh je nak beli setiap bulan hasil jualan Asmak ni lebih dari 1 g boleh dapat. Kalau nak FREE pon ada je Hq bagi bulan-bulan.

Yang nak dapat side income sipi sipi ke lebih dari sipi mai pm Kak Ayu ajaq caranya. Janji rajin usaha je 😘

KakAyuAsmak #Asmak4u057 #057Gempur #AnakSihatHatiTenang #AsmakPerak

Syukur Alhamdulillah. Merasa macam-macam hadiah dengan Asmak ni 😍

Rambut gugur? Cuba set Asmak ni

Apa yang best set ni?

Ha, kalau hangpa nak tau, ni set lengkap penjagaan rambut Asmak.

Sekali pergi Spa buat rambut mau rm80 tapi dengan set ni berkali-kali boleh buat rawatan spa kat rumah sendiri.

Dalam set ni ada:

1 unit Shampoo Bunga Raya Plus 300ml
1 unit Hair Moisturizer With Serum 30ml
1 unit Sevenis Hair Oil 50ml

PERCUMA

1 unit Fresh N Cool 15ml bernilai rm13
1 unit tuala muka gebus bernilai rm5
Dan Beg Merah Asmak (non woven bag)

Psst..kalau hangpa mai booking lekaih Kak Ayu nak tambah lagi freegift kat hangpa. Siapa cepat dia dapat 1 mug Asmak / 1 itik gedik / 1 buku nota Asmak FREE 😘

Promosi sampai 31 OGOS 2019 ni je tau 😁

Hana Serum Booster

Assalamualaikum

Adakah kulit anda kusam? Parut dan jerawat pun masih kelihatan?

Jerawat bersepah sampai tiada keyakinan diri untuk berhadapan dengan orang ramai?

Jangan biarkan masalah ini terus menghantui andaπŸ‘»

Terus je hubungi kami.
Jangan malu-malu atau segan.πŸ€—πŸ˜š
Kami akan consult anda sampai masalah anda selesai.

hanabooster

hanavitc

hanaboosterserum

Peminat madu

Hangpa tau dak, dlu Kak Ayu tak suka minum dan makan madu.

Sebab pa?

Ada madu tu yang rasa dia masam sket pastu bau dia macam something yang susahla nak telan.

Tapi kan, sejak bertemu Madu Asmak ni, Kak Ayu dah jadi peminat madu plak.

Madu Asmak ni rasa dia soft gitu. Lembut je. Kalau nak yang ‘garang’ sket pekena madu halia bentong tu. Garang sebab ada halia bentong yang suka ligan angin-angin jahat tu keluaq.

So, hangpa yang tak suka madu, try tengok madu Asmak ni. Seriusla rasa dia memang sedap. Tak masam dan tak keras macam sesetengah madu tu.

Paling penting, madu Asmak ni asli dan tanpa campuran gula tau! Pesakit diabetes boleh makan tapi berpada-padalah ya.

P/s: Gambar madu kat bawah ni, madu tu Kak Ayu beli dari sorang wanita katanya dana untuk pusat pengajian. Tapi memang nak habiskan sesudu pon siksa rasa. Tak kena selera. πŸ˜…

Asma dalam kalangan kanak-kanak

Anak korang ada asma tak?



πŸ‘€πŸ‘€πŸ‘€.



Kesiannya dik ..mengamuk taknak neb 😰

Momies ada tak anak mengamuk tak nak neb macam dalam video ni‡?



Meh la cuba Jus Asmak Gold untuk rawat dalam,

dan

 Minyak Herba Asmak untuk rawat luaran 😊



Gabungan terhebat selesaikan

masaalah asma anak anak korang.



Keberkesanan terpulang individu yer.



Jangan terus harap kesembuhan dengan kadar segera😐.



Itu penting nya beli dari pengedar yang sah πŸ™‹.



Momies akan diajar cara guna yang betul.



Biar nampak kesan.



In syaa Allah.





0135819100 Rabiahtun