Monthly Archives: August 2019

Resah Setiap Kali Anak Diserang Asma? . Sesekali terjaga melihat keadaan anak di bilik. Risau dan letih. Dah beberapa jam anak kena serangan asma yang teruk. Pergi kecemasan pakai nebuliser. Bukan merungut tapi sampai bila anak kita perlu menahan penatnya asma, sesak nafas . Ibu mana yang tak risau kan bila lihat anak terseksa sebegitu. Sedangkan anak digigit semut api pun kita dah cakna, inikan pula bila anak semput. . Buat para ibu, tak usah berputus asa. Berlapang dada lah. Di sini suka untuk saya kongsikan 5 tips berguna menguruskan anak yang menghidap asma. . . Bawa anak berenang tiap-tiap minggu Berenang membantu melatih paru-paru anak kita. Paru-paru akan lebih kuat dan mengurangkan asma beransur-ansur. . Rebus bawang merah kecil Rebus sehingga lembut beberapa biji bawang merah kecil. Kisar sehingga hancur. Tapis airnya dan amalkan minum seminggu sekali. . Menggunakan madu dan getah betik Ambil satu sudu besar madu dan…

Read more

Aachhuuu! Aaaaacchhuuuu…! Bergegar satu rumah dibuatnya. . Baru bersin, dia bersin lagi. Begitulah rutin anak yang ada resdung setiap pagi. Kuat pula bersinnya. Banyak kali. Macam nak tercabut hidung tu. . Masalah ini bagai tiada penghujung. Lendir tebal di hidung pasti membuatkan anak susah nak bernafas. . Kita yang terpaksa dengar bersin dia tu setiap pagi pun mesti rimas juga kan? . Nak tahu apakah yang boleh kita lakukan untuk mengurangkan symptom resdung? Secara semulajadi tau. Tak ada guna bahan merbahaya pun. . Baca tips-tips berikut: . . Beri anak minum air yang banyak Minum air mineral untuk mendorong lendir itu keluar. Elakkan memberi anak-anak minum air yang bergula kerana ia akan mengundang lendir yang menebal. . Wapkan muka Caranya adalah panaskan air dengan garam. Garam bukit adalah pilihan yang terbaik. Tutup api selepas air mendidih. Masukkan air tersebut ke dalam mangkuk besar. Hadapkan muka anak lebih kurang 30cm dari…

Read more

Assalamualaikum semua. Kak chaq ada cerita nak kongsi dengan korang semua. 26/8/2019 jam kat dinding menunjukkan hampir 5.30pm. Sedang sedap dok rehatkan badan tiba2 dengar bunyi kuat “BOK” kat luar rumah. Sepantas tu jugak la dengar suara mak kak chaq cakap “apa tu? Pi tengok dikwan pa”. Chaq dgn pantas lompat bangun keluar tengok. ” Allah hu akhbar anak aku” kak chaq terus dapatkan ank kak chaq yg tengah menangis dengah kepala n baju penuh dengan darah. Hati ibu mana yang senang duduk bila tengok anak kepala belumuran darah macam tu. Masa tu kak chaq dah tak tahu nk fikir apa dh. Kak chaq terus bwak dia p mandi. Masa tu kak chaq mintak nk tengok luka di kepala dia tapi dia tak bagi. Darah masih keluar tapi luka tak tahu besar ke kecik. Masa tu kak chaq terus capai “minyak herba asmak” utk kurangkan pendarahan dia. Lepas tu terus…

Read more

Hai semua! Hari ni kak Ayu nak share cara nak buang lendir dan kahak dari baby tanpa perlu ubat. Ketuk beberapa ulas bawang putih Masukkan bawang putih tersebut ke dalam sebesen air panas yang masih berwap Baringkan bayi anda menghadap besen berwap seperti dalam gambar. Pastikan kepala lebih rendah dari kaki Serkup kepala bayi dengan kain lampin supaya wap tak terbebas atau menyejuk dengan cepat dan bayi dapat menyedut wap bawang putih sepenuhnya Hati-hati dan pastikan tangan bayi tak menggapai besen Tepuk bahagian belakang badan bayi di sebelah kiri dan kanan dengan tangan dibentukkan “cupping” untuk melonggarkan kahak dalam paru-paru Jangan tepuk di bahagian tulang belakang bayi Jangan panik jika bayi anda menangis dengan kuat. Itu lebih bagus kerana paru-paru akan mengembang dan memudahkan lendir untuk keluar. Lakukan selama 10-15 minit, 2 atau 3 kali sehari. Ulang sehinggan simptom-simptom berkurang SELAMAT MENCUBA Kredit page Info Ibu Hamil. Asmak4u057 #057gempur AnakSihatHatiTenang…

Read more

Alhamdulillah REWARD capai target Personal Sales Julai 2019 dan Update Blog Siri 2 untuk tahun 2019 dah sampai tadi. Bestnya join Asmak ni. Dahla dapat untung ribu riban bila bisnes. Pastu join contest anjuran Hq dapat lagi hadiah macam-macam. Setakat emas tu boleh je nak beli setiap bulan hasil jualan Asmak ni lebih dari 1 g boleh dapat. Kalau nak FREE pon ada je Hq bagi bulan-bulan. Yang nak dapat side income sipi sipi ke lebih dari sipi mai pm Kak Ayu ajaq caranya. Janji rajin usaha je 😘 KakAyuAsmak #Asmak4u057 #057Gempur #AnakSihatHatiTenang #AsmakPerak

Apa yang best set ni? Ha, kalau hangpa nak tau, ni set lengkap penjagaan rambut Asmak. Sekali pergi Spa buat rambut mau rm80 tapi dengan set ni berkali-kali boleh buat rawatan spa kat rumah sendiri. Dalam set ni ada: 1 unit Shampoo Bunga Raya Plus 300ml 1 unit Hair Moisturizer With Serum 30ml 1 unit Sevenis Hair Oil 50ml PERCUMA 1 unit Fresh N Cool 15ml bernilai rm13 1 unit tuala muka gebus bernilai rm5 Dan Beg Merah Asmak (non woven bag) Psst..kalau hangpa mai booking lekaih Kak Ayu nak tambah lagi freegift kat hangpa. Siapa cepat dia dapat 1 mug Asmak / 1 itik gedik / 1 buku nota Asmak FREE 😘 Promosi sampai 31 OGOS 2019 ni je tau 😁

Assalamualaikum Adakah kulit anda kusam? Parut dan jerawat pun masih kelihatan? Jerawat bersepah sampai tiada keyakinan diri untuk berhadapan dengan orang ramai? Jangan biarkan masalah ini terus menghantui andaπŸ‘» Terus je hubungi kami. Jangan malu-malu atau segan.πŸ€—πŸ˜š Kami akan consult anda sampai masalah anda selesai. hanabooster hanavitc hanaboosterserum

Hangpa tau dak, dlu Kak Ayu tak suka minum dan makan madu. Sebab pa? Ada madu tu yang rasa dia masam sket pastu bau dia macam something yang susahla nak telan. Tapi kan, sejak bertemu Madu Asmak ni, Kak Ayu dah jadi peminat madu plak. Madu Asmak ni rasa dia soft gitu. Lembut je. Kalau nak yang ‘garang’ sket pekena madu halia bentong tu. Garang sebab ada halia bentong yang suka ligan angin-angin jahat tu keluaq. So, hangpa yang tak suka madu, try tengok madu Asmak ni. Seriusla rasa dia memang sedap. Tak masam dan tak keras macam sesetengah madu tu. Paling penting, madu Asmak ni asli dan tanpa campuran gula tau! Pesakit diabetes boleh makan tapi berpada-padalah ya. P/s: Gambar madu kat bawah ni, madu tu Kak Ayu beli dari sorang wanita katanya dana untuk pusat pengajian. Tapi memang nak habiskan sesudu pon siksa rasa. Tak kena selera. πŸ˜…

Anak korang ada asma tak? πŸ‘€πŸ‘€πŸ‘€. Kesiannya dik ..mengamuk taknak neb 😰 Momies ada tak anak mengamuk tak nak neb macam dalam video ni‡? Meh la cuba Jus Asmak Gold untuk rawat dalam, dan  Minyak Herba Asmak untuk rawat luaran 😊 Gabungan terhebat selesaikan masaalah asma anak anak korang. Keberkesanan terpulang individu yer. Jangan terus harap kesembuhan dengan kadar segera😐. Itu penting nya beli dari pengedar yang sah πŸ™‹. Momies akan diajar cara guna yang betul. Biar nampak kesan. In syaa Allah. 0135819100 Rabiahtun

10/31