Kenapa Asmak?

Sebab apa ramai kata produk Asmak best sangat ye?

Sebab utama dengan izin Allah.
Sebab kedua ia bukan petik dari kilang produk sedia ada. Kami akan buat kajian ringkas dulu bahan utama dan produk macam mana kami nak.

Kami juga kaji pasaran serba sedikit. Ambil tahu apa pasaran nak.

Lepas tu bermulalah proses dengan kilang yang memang kami pilih.

Untuk info produk Asmak semuanya dengan 7 buah kilang bukan sebuah kilang. Kerana setiap kilang kepakaran dan kelebihan berbeza.

Kami berbincang dengan kilang supaya chemist mereka boleh cadangkan bahan lain yang sesuai digabungkan kerana itu kepakaran mereka.

Mereka akan R&D dan berikan sample. Reject sampai 10 kali tu biasa. Dekat sini sahaja ambil masa berbulan. Pakai sendiri dan mereka yang terdekat.

Jika berpuas hati, minta dia buat sample lagi dalam 50 – 200 unit untuk beri pada agen dan pelanggan pula. Jika fasa ni dapat feedback positif, baru kami proceed. Sini pun ambil masa berbulan.

Jika tak berpuas hati, kami akan batalkan dan buat lain.

Walaupun nampak Asmak macam banyak produk tapi tak ada yang kami buat cincai. Semua ada proses tersendiri. Dan ada satu tahun tu saya tak cukup tidur, buat kajian sikit, cari sendiri material untuk packaging dan banyak lagi.

Dan sepanjang buat produk, ada 2 produk yang kami stop pengeluaran atas sebab 1)produk jadi bermasalah 2)produk makanan ala-ala jamu.

Produk kedua kami batalkan saya berasa lega sebab saya memang tak berapa suka nak jual produk yang kita tak tahu kesan jangka masa panjang pada pengguna. Tak naklah jadi pendosa tanpa sedar kan. Walaupun ada permintaan tapi keselamatan pengguna lebih penting buat kami.

Sekadar berkongsi. Nanti saya sambung lagi kalau ramai suka.

Orang selalu cakap senang buat produk. Ye, jika anda jenis cincai.

AsmakStory

Nfam,
Semua orang boleh buat produk, tapi tak semua boleh menjual. Produk yang dibuat dari hati insyaAllah akan memberi kesan yang jauh lebih baik pada pengguna.

Produk HOT musim PKP

Asmak Herbs ni antara produk terlaris dalam Asmak. Ramai pulak mencari musim PKP ni. Almaklumlah bila dok rumah asyik makan je kan. Silap makan sikit mulalah achum achum je kerjanya.

Si Rafif dan Nurin pon makan ni. Dua beradik ni memang potensi resdung. Kena habuk je dok bersin-bersin. Alhamdulillah ada ni membantu sangat.

Hari tu stok licin boliau teruih kat Hq. Alhamdulillah dah mendarat. Kak Ayu memang selalu standby lebih Asmak Herbs ni sebab satu keperluan dah kat kami selain Minyak Herba Asmak. Lagi best, korang yang sembelit tu pon elok try. Boleh membantu melawaskan tau 😘

Untuk tempahan, hubungi 0135819100 atau klik sahaja link www.wasap.my/60135819100/asmak+resdung

Norma baru Malaysia?

Assalamualaikum



Menerusi perkongsian Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) di Twitter, keadaan kita tidak akan sama seperti dahulu lagi. Kita harus mengamalkan norma yang baru.



Apakah norma baru tersebut? Berdasarkan perkongsian KKM, ianya adalah Elakkan 3C dan Amalkan 3W.



Avoid 3C/Elakkan 3C



Crowded places

Confined spaces

Close conversations



Practice 3W/Amalkan 3W



Wash

Wear

Warn



Hadiahkan yang tersayang dengan set lengkap pencegahan virus. Anda beli, kami hantarkan. Boleh request nak tulis apa dekat wish card nanti.



Nak dapatkan harga borong pun ada ready stock siap dapat free gift.



Boleh PIEM atau whatsapp http://wasap.my/60135819100/asmak+care




0135819100 Cikgu Basariah

Resepi Ayam Madu Golek

Assalamualaikum



Pertama kali dalam hidup berjaya buat ayam golek ni. Rasa bahagia sekali tengok hasilnya sangat anggun. Rasa pon boleh tahan. Cuma silap terkurang garam jek. Al maklum puaseeee..hehe.



Ok, ni Kak Ayu kongsikan resepi ayam golek ala-ala Kenny Rogers ni. Modififikasi sket resepi asal yang ditemui dari beberapa group masakan dan mingguan wanita.



AYAM PANGGANG MADU ALA KR



Bahan-bahan



1 ekor ayam

1 labu bawang besar

5 ulas bawang putih

1 senduk Madu Halia Bentong

2 sudu makan oren sunquick

2 senduk sos blackpaper

1 kuib pati ayam

3 sudu makan marjerin (cairkan kejap atas api)

1 biji kentang (rebus empuk, nak cepat empuk, potong kecik sket br rebus)

1 sudu garam(ikut saiz ayam)



Cara-cara:



Blend semua bahan dan lumur kat ayam luar dan dalam. Perap selama 3-4 jam.



Bakar pada suhu 220°C selama 60 minit (bergantung pada saiz ayam masing-masing). Cucuk sket untuk tentukan ayam dah masak.



SELAMAT MENCUBA!

ResepiSihatByAsmak

ContestMasakanAsmak


0135819100 Cikgu Basariah

Resepi Kambing Bakar

Assalamualaikum



Hari ni perap kambing dengan madu halia bentong ni. Senang kojo den.



Yang pasti sedap dan lembut je daging kambing ni.



Ada la simpan beberapa ketul untuk bersahur nanti.



Mudah je bahan perapannya:

  1. 2 sudu serbuk jintan manis
  2. 3 sudu serbuk ketumbar
  3. 1 sudu serbuk jintan putih
  4. 3 sudu sos tiram
  5. 3 sudu sos lada hitam
  6. 4 sudu madu halia bentong
  7. Sesudu cili boh
  8. Sedikit minyak zaitun/minyak masak
  9. 5 keping hirisan daging kambing



    Gaul sebati. Perap dalam 1-2 jam. Lagi lama lagi sedap. Bakar 45 minit suhu 200°C atau sehingga masak.



    Kalau ada habbatussauda tu tabur sekali lagi umpph. Beli madu ni, habbatussauda dapat free je uolls.





Selamat mencuba! 😋

resepiSihatByAsmak

contestMasakanAsmak

maduHaliaBentong


0135819100 Cikgu Basariah

Kek Kurma Ajwa

Assalamualaikum



Sedap juga makan kek masa sarapan pagi. Fefeling omputih gitew.



Ada yang nak cuba?



Ni resepi dia 😄



RESEPI KEK KURMA ASMAK



Tepung kek – 1 cwn setengah (di ayak)

Serbuk koko – 2 sb

Susu UHT – 2 cwn

Gula halus – 1/2 cwn

Kurma AJWA – 12 biji (dihiris dan dilecekkan)

Ovalatte – 1sk

Soda bikarbonat – 1sk

Esen vanila – 1sk

Baking powder – 1sb



BAHAN UNTUK HIASAN

👉🏻 8biji kurma AJWA (dibuang bijinya)



CARA-CARA

💕masukkan semua bahan diatas ke dalam mixer..

💕putarkan selama 10minit

💕kemudian tuangkan bahan yang telah di mixerkan tadi ke dalam loyang

💕susun kurma  AJWA yang telah dibuang bijinye ke atas adunan tadi

💕akhir sekali masukkan ke dalam oven dengan suhu 160’c

💕bakar selama 45minit



“SELAMAT MENCUBA MOMMY”



Kredit :



Siti Masliha Zakaria



Nak beli kurma ajwa pada harga borong? Roger cikgu ye 👇🏾


0135819100 Cikgu Basariah

Pensanitasi Tangan

Dah macam keperluan sebenarnya pensanitasi tangan ni. Walau kita bebas Covid19 sekalipun tetap kena cakna tentang keselamatan, kebersihan dan kesihatan.

Ketika ke gedung beli belah, pasar atau tempat awam, setiap yang kita pegang tu walau nampak bersih dan ada petugas yang selalu cuci, jangan ingat tiada kuman yang masih melekat yer.

Langkah berjaga-jaga kena jadikan rutin pemakaian pensanitasi tangan ke mana sahaja kita pergi. Kecuali kat rumah ok lah kan, sebab mudah nak cuci tangan. Tapi kalau keluar mustahil nak selalu cari tandas nak cuci tangan. Sabun pencuci tangan pon susah kan nak dapatkan yang ada anti bakteria pada saiz yang sesuai.

Asmak memahami kesusahan kita tu, sebab tu dua produk istimewa ini dikeluarkan sempena PKP ini iaitu Pensanitasi Tangan dengan haruman rose dan Sabun Cuci Tangan Antibakteria dengan haruman lemon.

Ada kombo juga untuk lebih penjimatan. Jom dapatkan segera! Lihat foto ya😄

🐾Jadikan pensanitasi tangan sebagai keperluan harian ketika keluar rumah dan sabun pencuci tangan untuk kegunaan di luar dan di dalam rumah🐾

Pm/wa ke 0135819100 atau terus klik www.wasap.my/60135819100/kombo+hs+dan+hw+asmak

PensanitasiTanganAsmak

SabunCuciTanganAntiBakteria

KekalDiRumah #KekalSelamatDanSihat

Istimewa Ramadhan

Assalamualaikum

Ha, semalam korang dah teka ke benda apa tu?

Ni lah dia yang bersembunyi di sebalik tirai post semalam. Siapa betul, dia memang hebat!

Sempena Ramadhan ni, Asmak dah sediakan pakej Ramadhan istimewa untuk korang pilih. Semestinya berbaloi-baloi.

Tengokla gambar Kak Ayu kongsikan ini. Berminat yang mana, roger sahaja akak segera ok. Nak jadi agen Asmak pon boleh. Nak beli kurma sahaja pon boleh.

Pm/wa 0135819100 Kak Ayu

Bersediakah kita?

Assalamualaikum



ENAM AMALAN KEWANGAN PERIBADI



Wabak COVID-19 membuktikan pesanan ini boleh dipakai.


  1. Amalkan “delayed gratification,” tangguhkan dulu kesenangan. Usah pergi umrah atau melancong dengan berhutang — walaupun menggunakan skim pinjaman “Islamik.”


  2. Berbelanja di bawah kemampuan. Sekiranya kita mampu makan di hotel lima bintang, makan di restoran biasa cukuplah. Walaupun kita ada duit untuk beli kereta RM200,000, kita beli kereta RM120,000 pun cukup. Ada duit lebih, simpan.


  3. Beli barang rumah seperti perabot atau smartphone secara tunai. Elakkan pinjaman peribadi atau guna kad kredit untuk kenduri kahwin. Kadar faedah tinggi, dan dalam banyak kes, 30-45% bayaran balik adalah untuk faedah (interest). Inilah punca kenapa sebahagian kita tak pernah cukup duit.


  4. Siapkan sekurang-kurangnya enam bulan simpanan kecemasan. Kalau dapat lebih banyak, lebih baik.


  5. Selesaikan semua hutang secepat mungkin, termasuklah hutang peribadi. Apabila kita tak ada hutang, kita akan lalui krisis seperti COVID-19 dengan lebih tenang.


  6. Usahakan untuk ada “second revenue stream.” Sebagai contoh, walaupun kita ada pekerjaan bergaji tetap, buat bisnes sambilan. Sebagai contoh, jadi reseller produk yang anda suka.



    Apakah rasional saya kata bisnes perlu bersedia tiga (3) bulan tanpa pendapatan, dan enam (6) hingga sembilan (9) bulan untuk pulih?


  7. Sehingga kini belum ada lagi vaksin atau ubat untuk COVID-19.


  8. WHO kata ada 70 syarikat sedang bangunkan vaksin di seluruh dunia. Yang paling cepat mungkin Hong Kong/Beijing.


  9. Syarikat Johnson & Johnson yang dapat geran US$450 juta dari kerajaan di sini beritahu vaksin akan boleh digunakan awal 2021.


  10. Selagi tak ada vaksin atau ubat, saya tak fikir bisnes akan kembali beroperasi seperti “biasa.”


  11. Bisnes akan kembali beroperasi selepas orang “terkejut” selama tiga (3) bulan, tetapi ia berjalan terhenjut-henjut.


  12. Dalam tempoh enam (6) hingga (9) bulan selepas itu, barulah bisnes boleh berjalan cepat sikit. Nak mudah faham, cuba lihat orang bedah lutut.



    Kredit: Tuan Norizan Bin Sharif



    Semoga kita semua terus kuat menghadapu gelombang ini.





0135819100 Cikgu Basariah