Demam Campak

Demam Campak

Measles a.k.a campak
================ Baru-baru ni kita dikejutkan dengan berita orang asli di Kelantan kena penyakit misteri. Selepas disiasat baru la tau yang puncanya campak.
La ni plak musim chicken pox. Anak Kak Yana pon tkena tempiasnya. Si adik terpaksa bercuti 2 minggu. Alhamdulillah, cepat kering lukanya dan dia takda la komplen gatal.
Kak Yana guna Bedak Asmak dan Minyak Herba Asmak. Bahagian yang baru naik, merah-merah, Kak Yana sapu nipis-nipis sampai kering Minyak Herba Asmak tu. Then, sapu plak Bedak Asmak kat atas dia. Dua beradik ni memang cepat main peranan, yang merah-merah tu akan hilang dan luka pun kering.
Yang lambat sikit pun yang di atas kepala. Kak Yana terlepas pandang 2 biji tu sebab terlindung dek rambut. 😅
Jangan risau, Bedak Asmak ni selamat even untuk baby. Tiada bahan kimia berbahaya hanya tanah liat putih dan air bertapis sahaja. Untuk luka dekat mulut tu, Kak Yana sapu terus Bedak Asmak. Tak dak la risau dia tertelan ka apa. Kalu ubat sapu klinik tu, mesti berani nak guna.

Sapu Bedak Asmak ni barulah tak menggaru anak ni.

Alhamdullilah, Bedak Asmak dan Minyak Herba Asmak banyak bantu Kak Yana sepanjang tempoh penyembuhan. Hat mana bleh pantang, kita pantang. Jangan bagi anak makan oily foods dan kicap. Sup ayam kampung adalah yang terbaik. Kalau dapat bagi ayaq nyiok lagi best.
Kredit Nor Liyana Norli
#Asmak4u057 #057Gempur #AsmakPerak #AnakSihatHatiTenang #BedakAsmak


0135819100 Rabiahtun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.