AGA 2019

Subhanallah Alhamdulillah Lailahaillallah Allahu Akbar!

  1. Anugerah Leader Tiffany
  2. Anugerah Tokoh Inspirasi
  3. Penghargaan Stokis Premium

Segala pujian hanya buat Allah. Terima kasih yang tidak terhingga buat semua yang menyokong dari mula sampai kini.

Terima kasih buat suami tercinta Muhammad Nasron Abdullah yang sentiasa menyokong dari dulu sampai kini, ahli keluarga, ahli team Asmak4u057, sahabat handai serta para pengguna Asmak.

Tanpa kalian semua, siapalah saya.

Terkaku sebentar tika diberi mikrofon untuk berucap. Speechless! Tak mampu nak tahan rasa sebak dan terharu atas penghargaan yang diberi. Bersyukur sangat-sangat.

Di Asmak bukan semata-mata wang ringgit malahan lebih dari itu. Kekeluargaan, persahabatan, ukhuwah, kesihatan, ilmu dunia malahan akhirat kami dapat.

Syukur dapat raikan hari bahagia ini bersama-sama team mates Nor Liyana Norli, Azuwa Shaari, Nur Qaseh Nadia dan Syarifah Allia Syed Azmi. Tahniah atas kejayaan kalian juga. Semoga tahun depan lebih ramai team mates Asmak4u057 dapat turut serta meraikan kejayaan. Aamiiiin.

AGA2019 #WeAreFamily #LeaderAsmak #Asmak4u057 #KakAyuAsmak #StokisPremiumPerak

WAKTU HUJUNG MINGGU SILA LETAK TEPI HAL KERJA

Hai mummy dan daddy, saya nak tanya sikit time hujung minggu biasa buat apa je? Kalau spend time dengan keluarga alhamdullillah tapi kalau sibuk dengan kerja saya minta stop dulu kerja tu. Kenapa saya suruh stop?

Adakah anda tahu bahawa purata ibu bapa meluangkan masa hanya 3 minit setiap minggu untuk berbual dengan anak-anak mereka? Dan adakah anda tahu purata kanak-kanak menonton televisyen selama 1,680 minit (28 jam) dalam minggu yang sama? Sudah pasti tiada masa yang berkualiti bersama keluarga!

Sedih bukan 3 minit je. Kadang sampai takde masa langsung bersama keluarga especially dengan anak-anak. Makin kurang masa anda bersama anak-anak makin jauh anak anda dengan anda. Tak perlu pun pergi jauh-jauh semata-mata nak spend time dengan anak. Kalau nak bercuti bersama anak lagi bagus.

Hujung minggu ni banyak je aktiviti yang anda boleh buat dengan anak anda.

  1. MAKAN BERSAMA-SAMA
    Waktu makan ni laa kita boleh merapatkan lagi hubungan. Boleh suap-menyuap untuk eratkan lagi kasih sayang.
  2. BERMAIN BERSAMA-SAMA
    Standby dekat rumah tu permainan tak kisah lah permainan apa pun macam scrabble ke, congkak ke, UNO ke, jutawan ria ke. Mainan sebegini mampu menghidupkan suasana didalam rumah anda.
  3. MERAIKAN MAJLIS ATAU ‘EVENT’ BERSAMA-SAMA
    Bila anak anda dapat keputusan exam yang cemerlang sambut kejayaannya dengan membuat majlis makan-makan ke dekat rumah. Bila harijadi anak tiba, buatkan mereka kek dan beri mereka hadiah. Baru mereka rasa dihargai.
  4. LAWATAN ATAU ‘SHOPPING’ BERSAMA-SAMA
    Waktu hujung minggu macam ni la nak bawak anak pergi zoo ke theme park ke. Sekali skala belanja anak apa salahnya. Kalau nak murah rezeki jangan kedekut dengan anak-anak dan isteri tau.
  5. BERSENAM ATAU ‘EXERCISE’ BERSAMA-SAMA
    Cuba set kan aktiviti yang wajib dibuat bersama anak-anak ketika hujung minggu. Contohnya macam berbasikal. Bangun awal pagi dan start mengayuh kemana sahaja. Aktiviti sebegini sangat bagus dan elok dalam mengeratkan lagi hubungan bersama anak-anak.

Sebenarnya anda tak perlu pun benda yang mahal ataupun keluarkan duit yang banyak untuk meluangkan masa dengan anak-anak anda. Mereka tak nak pun benda sebegitu mereka cuma perlukan kasih sayang dan perhatian anda sebagai ibu bapa. Jangan biarkan anak anda membesar tanpa perhatian dan kasih sayang anda.

MinyakHerbaAsmak

AnakSihatHatiTenang

WeAreFamily

MIGRAIN BOLEH BAWA MAUT KE ??

Migrain! Selalu sangat kita dengar perkataan migrain tapi kita kadang tak tahu apa puncanya bukan? Bila migrain datang, kita pasti cari panadol, minyak kapak, balm, supplement, dan sebagainya. TAPI migrain tetap tak hilang dan kalau sembuh hanya untuk seketika. Kadang-kadang rasa nak hentak kepala kat dinding ataupun keluarkan otak dari kepala sebab terlalu sakit dan membuatkan tak selesa utk melakukan aktiviti harian.

Mula la tak selera nak makan dan sebagainya. Mari kita lihat tanda tanda migrain.

  1. TERTEKAN/STRESS MELAMPAU
    Orang migrain akan rasa tiba-tiba mood jadi down dan tertekan. Kajian dari American Academy of Neurology 2010 menunjukkan rasa tertekan yang terlalu kerap boleh menyebabkan migrain jadi lebih teruk.
  2. KURANG TIDUR/BEREHAT
    Orang yang migrain tak dapat tidur dengan lena, bangun tidur dengan lesu sebab kerap kena serangan migrain. Ramai yang kena insomnia atau susah nak tidur kesan dari migrain. Kurang tidur dan migrain pun ada kaitan lain, di mana orang yang kurang tidur juga boleh terkena migrain.
  3. HIDUNG TERSUMBAT & MATA BERAIR
    Sesetengah orang yang ada migrain mempunyai simptom sinus atau macam resdung. Hidung tersumbat, mata sembab dan kadang-kadang keluar air mata. Satu kajian menunjukkan 90% dari mereka yang ada sakit kepala sebab sinus atau resdung mempunyai migrain.(kajian dari GlaxoSmithKline, pengeluar ubat migrain)
  4. BERDENYUT SEBELAH KEPALA ATAU KESELURUHAN KEPALA
    Simptom atau tanda ini adalah paling biasa di kalangan orang yang kena migrain. Biasanya ia adalah rasa sakit pada sebelah kepala sahaja. Dari satu survey online yang dijalankan di kalangan pesakit migrain, 50% selalu mengalami tanda ini dan 34% sahaja yang merasakannya tidak terlalu kerap.
  5. LOYA & MUNTAH
    kajian yang dijalankan kepada 3700 orang pesakit migrain, 73%mengalami loya dan 29% daripada muntah-muntah. Satu kajian lain mendapati pesakit migrain yang ada loya disebabkan migrain akan merasa lebih sakit dan susah nak baik berbanding yang tidak loya atau kurang rasa loya.
  6. SENSITIF DENGAN CAHAYA, BUNYI DAN BAU
    Orang sakit migrain biasanya tak boleh berhadapan cahaya terang dan bunyi bising. Cahaya dan bunyi boleh menyebabkan sakit kepala mereka bertambah teruk. Ada juga pesakit migrain yang tidak boleh bau sesetengah bau dan bau itu boleh menyebabkan mereka bertambah sakit.

So migrain ni boleh bawak maut ke ?. Yaa migrain boleh bawa maut kalau anda tak rawat dengan cepat. Kadang orang kena migrain ni anggap sakit kepala biasa je. Jumpa lah dengan doktor untuk dapatkan rawatan serta nasihat.

Semoga bermanfaat 😊

MinyakHerbaAsmak

AnakSihatHatiTenang

WeAreFamily

Asmak Baby Powder Teman Perjalanan Jauh

Belanja gambar.. Sangat berjasa Asmak Baby Powder utk pendakian 32km pergi dan 32km balik (64km).

Mengharung sungai tahan, mandi hujan, berjalan dari pagi sampai petang dengan stokin dan kasut basah, kaki mudah melecet dan kena kulat air. Bedak asmak terbaik utk mengeringkan kelembapan. Dulu selalu rembat bedak askar dgn kawan², fungsi lebih kurang mcm bedak asmak baby care ni la. Cuma bedak asmak baby care ni wangi je bila pakai. Sekarang tak tinggal dah bekalan. Asmak melengkapi keperluan. Dari atas sampai bawah.

Kredit Marina Ahmad

AsmakBabyPowder

057gempur #WeAreFamily

MIGRAIN BOLEH BAWA MAUT KE ??

Migrain! Selalu sangat kita dengar perkataan migrain tapi kita kadang tak tahu apa puncanya bukan? Bila migrain datang, kita pasti cari panadol, minyak kapak, balm, supplement, dan sebagainya. TAPI migrain tetap tak hilang dan kalau sembuh hanya untuk seketika. Kadang-kadang rasa nak hentak kepala kat dinding ataupun keluarkan otak dari kepala sebab terlalu sakit dan membuatkan tak selesa utk melakukan aktiviti harian.

Mula la tak selera nak makan dan sebagainya. Mari kita lihat tanda tanda migrain.

  1. TERTEKAN/STRESS MELAMPAU
    Orang migrain akan rasa tiba-tiba mood jadi down dan tertekan. Kajian dari American Academy of Neurology 2010 menunjukkan rasa tertekan yang terlalu kerap boleh menyebabkan migrain jadi lebih teruk.
  2. KURANG TIDUR/BEREHAT
    Orang yang migrain tak dapat tidur dengan lena, bangun tidur dengan lesu sebab kerap kena serangan migrain. Ramai yang kena insomnia atau susah nak tidur kesan dari migrain. Kurang tidur dan migrain pun ada kaitan lain, di mana orang yang kurang tidur juga boleh terkena migrain.
  3. HIDUNG TERSUMBAT & MATA BERAIR
    Sesetengah orang yang ada migrain mempunyai simptom sinus atau macam resdung. Hidung tersumbat, mata sembab dan kadang-kadang keluar air mata. Satu kajian menunjukkan 90% dari mereka yang ada sakit kepala sebab sinus atau resdung mempunyai migrain.(kajian dari GlaxoSmithKline, pengeluar ubat migrain)
  4. BERDENYUT SEBELAH KEPALA ATAU KESELURUHAN KEPALA
    Simptom atau tanda ini adalah paling biasa di kalangan orang yang kena migrain. Biasanya ia adalah rasa sakit pada sebelah kepala sahaja. Dari satu survey online yang dijalankan di kalangan pesakit migrain, 50% selalu mengalami tanda ini dan 34% sahaja yang merasakannya tidak terlalu kerap.
  5. LOYA & MUNTAH
    kajian yang dijalankan kepada 3700 orang pesakit migrain, 73%mengalami loya dan 29% daripada muntah-muntah. Satu kajian lain mendapati pesakit migrain yang ada loya disebabkan migrain akan merasa lebih sakit dan susah nak baik berbanding yang tidak loya atau kurang rasa loya.
  6. SENSITIF DENGAN CAHAYA, BUNYI DAN BAU
    Orang sakit migrain biasanya tak boleh berhadapan cahaya terang dan bunyi bising. Cahaya dan bunyi boleh menyebabkan sakit kepala mereka bertambah teruk. Ada juga pesakit migrain yang tidak boleh bau sesetengah bau dan bau itu boleh menyebabkan mereka bertambah sakit.

So migrain ni boleh bawak maut ke ?. Yaa migrain boleh bawa maut kalau anda tak rawat dengan cepat. Kadang orang kena migrain ni anggap sakit kepala biasa je. Jumpa lah dengan doktor untuk dapatkan rawatan serta nasihat.

Semoga bermanfaat 😊

MinyakHerbaAsmak

AnakSihatHatiTenang

WeAreFamily

KAISA TWO WAY CAKE

Kelebihan Two Way Cake Kaisa

  1. Boleh dijadikan sebagai foundation dengan membasahkan span.
  2. Menutup cela diwajah seperti kesan-kesan jerawat dan flek-flek hitam.
  3. Melindungi daripada sinar UV dengan ada spf30
  4. Mempunyai testur bedak yang lembut
  5. Hanya 1 warna yang digunakan iaitu warna natural untuk semua jenis kulit
  6. Memberi kelembapan pada wajah
  7. Merawat gatal-gatal pada muka dengan adanya kaolin
  8. Boleh mencerahkan wajah dan merupakan anti penuaan tampak muda sentiasa.
  9. Wajah kelihatan segar dan berseri.

Jus Asmak Gold

KENAPA JUS ASMAK GOLD BAGUS SEBAGAI MAKANAN KESIHATAN.

  1. Lemon membantu memberi bekalan vitamin C semulajadi yang baik untuk kita. Ia merangsang dan mengaktifkan sistem penghadaman. Ia Melegakan sakit tekak,menurunkan berat badan, anti kanser, menghalang pembentukan batu karang, melegakan kegatalan dan menurunkan panas demam
  2. Stevia yang ade dalam jus asmak gold merupakan pengganti kepada gula. Jus sesuai diamik oleh pesakit diabetes dan membantu kawal kadar kolesterol dan dapat menurunkan darah tinggi.
  3. Apple bole membantu mengurangkan berat badan selain jus l