KAJIAN TERBARU: Kaitan Vitamin D Dengan Serangan Asma

 

 

Pada tarikh 20 September 2016, satu hasil kajian mengenai asma telah diterbitkan di London. Kajian ini adalah berkenaan dengan Vitamin D sebagai vitamin yang boleh mengawal serangan asma daripada berlaku sebanyak separuh.
.
Maksudnya, kalau dalam seminggu seseorang itu diserang asma sebanyak 4 kali, selepas mengambil vitamin D dengan teratur dan menurut saranan doktor, serangan tersebut boleh dikurangkan menjadi 2 kali sahaja. Bagi saya, itu satu perubahan yang sangat baik! Siapa yang taknak kan?
.
Lagi satu, vitamin D juga didapati boleh digunakan untuk menggantikan ubat-ubatan jenis steroid. Ubatan jenis steroid adalah berisiko bagi pesakit jantung.
.
Walaubagaimanapun, hasil kajian ini masih lagi belum dipraktikkan sepenuhnya di dalam industry perubatan di negara kita.
.
.


#infobyMHAMSB #MinyakHerbaAsmak 

0135819100 Cikgu Basariah

T-Shirt Team Asmak 2018

 

Bagi pengedar-pengedar Team Asmak, dapatkan T-Shirt Team Asmak 2018

edisi 2018.

T-SHIRT BERKOLAR: RM60
T-SHIRT ROUNDNECK: RM55
T-SHIRT ROUNDNECK LENGAN PANJANG : RM60
T-SHIRT ROUNDNECK (SAIZ KANAK-KANAK) : RM40

Size: XS – 7XL (Boleh Rujuk Jadual Size)
Fabric: Microfiber eyelet 150gsm.

Penghantaran
Poslaju: RM10

 

Nota :
1. Jualan T-shirt ini bertujuan untuk membantu Pasukan Ragbi SMK Kampung Bahagia, Teluk Intan menambah dana pasukan. Pasukan ini sentiasa menyertai pelbagai pertandingan di pelbagai peringkat termasuk pertandingan terbuka. Ini peluang untuk produk Asmak diperkenalkan di pelbagai peringkat sehingga ke luar negara.
2. Pasukan Ragbi SMK Kampung Bahagia ditubuhkan seiring dengan penubuhan sekolah iaitu pada 3 Januari 2018.

 

Untuk keterangan lanjut klik www.wasap.my/60134809100/tshirt+team+asmak2018

 

#MembeliSambilBeramal
#TeamAsmak2018

Mak Asyik Buat Air Oren Je…

 

 

Mak Asyik Buat Air Oren Je…

Kalau Bukan Oren, Ribena…

Tak De Air Lain Ke…? Takut Nanti Sakit Tekak Pulak Asyik Minum Air Yang Same Je…

Dah macam-macam buah dah minum, buah ape ye yang belum? Lemon?

Kalau buah lemon, Jus Asmak Gold lah!
Dengan 11 herba lagi

Setiap botol mengandungi 350ml, harga RM44 sahaja.
Minum sekali sehari je, boleh jimat tu

Dirumus khas untuk melegakan sakit tekak, asma, batuk dan semput.

“sebelum ni kan, batuk melampau2…tengah tidur pun terbangun…semalam try jus n Minyak Herba Asmak… Alhamdulillah memang lena. Batuk ada jugak la sikit2 tapi tak adalah asyik terbangun dari tidur” – Farid, Selangor

Cepat, dapatkan sekarang ❗❗❗

 

0135819100 Cikgu Basariah

CARA MANDIKAN ANAK DEMAM YANG BETUL

 

 

 

 Bila anak demam, secara automatik ibu dan ayah mesti ikut “demam” sama. Tak senang duduk jadinya.
.
Bagaimana caranya memandikan anak yang sedang demam?
.
Guna air sejuk?
.
Guna air suam?
.
Nak mandikan berapa lama?
.
Soalan-soalan di atas adalah antara yang selalu bermain di minda ibu dan ayah. Maklumlah, anak yang sedang demam ni sensitif. Apatah lagi kalau anak tu masih tak tahu bercakap. Macam mana nak tahu kan..
.
Cara Mandikan Anak Demam Yang Betul
.
15 minit mandian di dalam air hangat adalah sangat baik untuk merendahkan suhu demam anak. Ibu atau ayah kena pastikan suhu air tidak turun sepanjang mandian tersebut. Jika suhunya makin menurun, tambahkan air panas. Tetapi jika anak sudah mula menggigil, angkat dan pakaikan pakaian yang nipis.
.
Semasa menidurkan anak, guna pelapik nipis, jangan guna selimut yang tebal. Pengudaraan yang baik adalah sangat penting supaya haba dapat keluar tanpa terganggu.
.
.
Semoga Bermanfaat 🌹🌹
.
.
#infobyMHAMSB #MinyakHerbaAsmak

 

0135819100 Cikgu Basariah

SUSAHNYA NAK CARI SET PENJAGAAN BAYI YANG SELAMAT!!!

 

 

 

Tu dulu, kini tidak lagi 😎

Memperkenalkan ASMAK BABY CARE (ABC)

Apa yang ada dalam set ini?

💞Shampoo baby Top to Toe💞

Aqua – Menjadikan rambut lebih halus, lembut, dan ringan
Menjadikan rambut wangi setiap masa
menutrisi rambut dengan sempurna
Mengurangkan rambut gugur dan menyihatkan rambut
Merawat masalah rambut sensitif

Eucalyptus oil (minyak kayu putih) – Mengurangkan kulit kepala gatal dan mengatasi masalah kutu pada rambut

Chamomile flower – mengatasi kelemumur atau kerak kepala bayi dan merawat ekzema

Rose flower – memberi kelembapan pada kulit kepala dan rambut, mewangikan rambut, dan mengatasi keradangan kulit kepala.

Vit E – menyinarkan rambut, melebatkan rambut, mengurangkan masalah rambut kusut dan bercabang, menyihatkan rambut dan menguatkan rambut.

Jojoba oil – melembutkan rambut, mengatasi masalah rambut kering, dan meningkatkan pertumbuhan rambut,

Apricot oil – melembapkan rambut, memelihara rambut hingga ke akar dan menyinarkan rambut.

💞Losyen baby💞

Aqua – memutihkan kulit, mempercepatkan proses pemulihan luka, menghilangkan parut luka

emullium delta – Mencerahkan&memutihkan kulit,membuat kulit lebih bersih dari sel2 kulit mati,penghalang sinar uv , mnghaluskan kulit

Clove oil – Sumber antioksidan, menjadikan kulit lembut dan menghilangkan bekas-bekas parut

Ginger oil – melega gangguan kembung perut, menjadi penahan rasa sakit, boleh dijadikan sebagai antiseptik, baik pulih sistem pernafasan

Portulaca ext – membuang sel kulit mati, mencerahkan kulit, manjadikan kulit berasa lembut

💞Baby essential oil💞

Clove oil – Sumber antioksidan, menjadikan kulit lembut dan menghilangkan bekas-bekas parut

Nutmeg oil – melegakan kesakitan otot, tidur yang lebih baik

Peppermint oil – mengurangkan gatal pada kulit, menyembuhkan sakit kepala dan terapi sendi serta meringankan alergi

Sweet Almond oil- melembabkan kulit, mencegah keradangan kulit, menjadikan kulit lebih lembut dan halus dan melindungi kulit daripada sinaran uv berbahaya.

💞Asmak Baby powder💞

Kaolin – keradangan kulit tertentu seperti merawat lecet, bisul , dan keradangan kulit

Ekstrak Portulaka – mencegah bakteria

Papaya ext – membuang sel kulit mati, mencerahkan kulit, manjadikan kulit berasa lembut

Lavender essential oil – mengurangkan penyakit proriasis, menyembuhkan luka dan sunburn, mengurangkan kegatalan pada kulit

💕SEVENIS HAIR OIL💕

🍃Light Mineral Oil 🍃
Berfungsi mengekalkan kelembapan, mencegah rambut daripada kusut, dan membuat rambut tampak lebih bercahaya.

🍃Tea Tree Oil🍃
Melembapkan kulit kepala dan mengurangkan kelemumur dan rambut gugur.

🍃Babassu Oil 🍃
Menyegarkan kulit kepala.

🍃Virgin Coconut Oil 🍃
Melembutkan rambut , mengurangkan rambut gugur dan kelemumur.

🍃Castor Oil 🍃
Melebatkan rambut.

🍃Olive Oil🍃
Mengurangkan rambut gugur, memberi kelembapan dan menyihatkan rambut.

🍃Argan Oil🍃
Merawat rambut rosak dan menguatkan rambut hingga ke akar.

Bestkan?

Dalam 1 set lengkap juga boleh tambah :

Minyak Herba Asmak mini
Bedak Asmak mini

Atau rujuk gambar untuk pilihan kombo yang menarik tertawan pasti tertarik.

Mahukan yang terbaik? ABC jawapannya 😘

 

 

0135819100 Cikgu Basariah

SOALAN LAZIM (FAQ) PRODUK : BEDAK ASMAK

 

 

Soalan 1
Bedak Asmak ini diperbuat dari apa?

Jawapan :
Ianya diperbuat dari tanah liat putih kaolin yang berkualiti tinggi dan terbaik di dunia.Ianya ditambah dengan air ion berkualiti tinggi.Tiada campuran bahan kimia melainkan tanah liat putih 100%

Soalan 2
Adakah ianya sesuai untuk semua peringkat umur?

Jawapan :
Sesuai untuk semua peringkat umur dan hampir semua masalah kulit.

Soalan 3
Apakah kegunaannya?

Jawapan :
Selain merawat ruam,ia juga sesuai untuk  penyakit kulit seperti *psoriasis,ekzema,gatal-gatal kulit,kudis buta,kayap,demam campak dan lain-lain berkaitan dengan penyakit kulit.*
Selain dari itu,kami juga menerima testimoni untuk masalah gout dan cirit birit.Ianya boleh dimakan,dan selamat jika tertelan.

Soalan 4
Bagaimana cara menggunakannya?

Jawapan :
Pakai bedak ini ini bahagian yang bermasalah.Sapukan pagi selepas mandi,malam sebelum tidur dan seberapa banyak kali dalam sehari untuk dapatkan kesan maksima.
Cara pemakaian di waktu siang :
Selepas beberapa jam,jika bedak kelihatan pudar dan diserap peluh,cuci bersih dengan air,lapkan dan keringkan kemudian sapu.
Sekiranya bedak kelihatan kering,tambahkan sedikit air yang bertapis sahaja atau air zam-zam dan elakkan terkena klorin air paip.
Sesuai digunakan untuk semua jenis masalah kulit.
Sekiranya ada sebarang pertanyaan boleh rujuk kami.
Cara pakai yang lebih terperinci akan diberikan oleh pengedar selepas membuat pembelian.

Soalan 5
Apakah kelebihan Bedak Asmak  ini ?

Jawapan :

*Bedak Asmak diperbuat dari bahan semulajadi 100% dan bebas bahan kimia berbahaya.Produk ini dihasilkan dari tanah liat putih berkualiti tinggi.Selamat digunakan untuk semua peringkat umur.
*Bedak dari tanah liat telah digunakan sejak zaman -berzaman lagi dan menepati saranan Rasulullah saw berkenaan penawar dari tanah untuk masalah kulit.
*Merawat ruam pada bayi,ekzema,psoriasis,kudis buta,kurap,panau,kayap,gatal,cacar air,luka dan lain-lain
*Selain merawat masalah kulit di atas,ia juga mampu mengecutkan jerawat,mencantikkan dan mencerahkan kulit jika diguna selalu.Boleh dijadikan bedak sejuk dan dipakai setiap malam sebelum tidur.
*Mempunyai kadar UVA ratio yang tertinggi iaitu 0.88 di dalam Boot Star Rating untuk perlindungan UVA,jadi ia mempunyai kadar perlindungan MAKSIMUM terhadap UVA yang mengelakkan kedutan.Tidak menyumbat liang pori dan mampu merawat masalah kulit.
*Penggunaan berterusan mampu merawat masalah kulit,mengelakkan kedutan,menghilangkan jerawat,melicinkan dan menjadikan kulit wajah lebih halus.
*Bedak ini telah terbukti merawat ekzema,psoriasis,ruam,kudis buta,kurap,panau dan lain-lain.
*Boleh dimakan untuk masalah Cirit-birit dan gout.Selamat dan suci.
*Teksturnya lebih halus,mudah serap,dan sejuk bila dipakai.

Soalan 6 :

Berapakah berat kandungan dan harganya ?

Jawapan :
Beratnya 150g+-
Harga cuma RM38
Produk premium pada harga TERENDAH!

Mesti dimiliki oleh setiap keluarga.

Salah satu cara Nabi SAW mengubati penyakit kulit seperti yang terdapat di dalam Hadith Sohih membuktikan Nabi SAW menggunakan tanah liat mengubati penyakit kulit dan lain-lain penyakit. Kita hanya berusaha,kesembuhan itu datangnya dari Allah swt.

Soalan 7 :
Bagaimana cara mendapatkan Bedak Asmak ?

Jawapan :
Dapatkan dari pengedar sah yang mempunyai ID sahaja atau boleh direct pm saya Rabiahtun Basariah Nomawi. Boleh juga klik www.wasap.my/60135819100/bedak+asmak untuk respon pantas dari saya 😊

 

TIPS SEBELUM MELAKUKAN URUTAN PADA BAYI

 

 

 .
🌹Pilih masa yang sesuai, di mana bayi berada dalam keadaan yang paling rilek, santai, tidak penat dan kenyang.
🌹Letakkan bayi di atas tuala yang dibentang di atas lantai atau katil. Si ibu pula duduk bertentangan dengan bayi
🌹Cuba cari posisi yang paling selesa di mana si ibu boleh membuat eye-contact dengan bayi. Pastikan tiada lampu atau cahaya di atas kepala bayi anda untuk mengelakkan silau.
🌹Nak pakai lampin atau tak? Sebenarnya terpulang, tetapi kalau bayi tak pakai lampin, pergerakan lebih bebas dan bayi dapat merasai pergerakan semasa urutan.
🌹Sebelum bermula, sediakan dulu baby oil yang sejuk untuk urutan. Cuba elakkan minyak urutan yang mempunyai essential oil yang pekat, kerana kulit bayi masih sensitif.
🌹Masa terbaik untuk urutan? Seeloknya, selepas mandi dan juga sebelum tidur adalah masa yang terbaik untuk bonding-time.
.
.
🌸 Semoga Bermanfaat 🌸
.

#infobyMHAMSB #MinyakHerbaAsmak

 

0135819100 Cikgu Basariah

DALAM BILIK AIR ADA RAMBUT, ATAS LANTAI PENUH RAMBUT, DEKAT TUDUNG PUN MELEKAT RAMBUT. AISSSSSHH STRESSNYAAA!! 😫😫

 

 

Macam-macam jenis syampoo dah try. Habis segala petua tok nenek kekna cuba. Tapi hampa. Rambut gugur jugak. Makin hari makin nipis 😭
.
Satu hari, kekna ternampak banyak testimoni pengguna #ShampooBungaRaya & #HairMoisturizerWithSerum ni kat FB. Allah gerakkan hati kekna untuk cuba.
.
Kali pertama guna shampoo ni, dalam hati kata TAK BESTNYA! sebab tak banyak buihh. Rasa cam tak bersih je 😂 Tapi sebenarnya yang tak banyak buih tula bagus kan sebab tak banyak chemical. Kekna teruskan guna 3x seminggu.
.
.
HASILNYA SELEPAS 2 MINGGU GUNA #SET #RAMBUT #ASMAK
.
👉Rambut kekna dah kurang sangat gugur
👉Bila sikat, rambut dah tak melekat kat sikat. Kalau ada pun sehelai 2 je.
👉Kulit kepala dah tak gatal cam dulu.
👉Kelumumur pun dah takde
👉Rambut makin hitam (patutla ada testimoni uban jadi hitam)
👉Bila tarik rambut, rambut tak mudah putus. (mungkin khasiat serum boleh kuatkan rambut dan galakkan pertumbuhan anak rambut)
.
MEMANG PUAS HATI SANGAT2 👍👍
.
-Ina Bakeri, Kuantan-
Pengguna Set Rambut Asmak
.
.
Korang yang ada masalah kulit kepala & rambut gugur tu, cubalah #SetRambutAsmak ni. InsyaAllah mujarab.
.
Boleh wassap terus Kak Ayu untuk tempahan. Kak Ayu akan ajar cara guna yang betul & berkesan.
.
http://RawatanRambutAsmak.wasap.my

http://RawatanRambutAsmak.wasap.my

http://RawatanRambutAsmak.wasap.my
.
Nak tengok banyak lagi testimoni, boleh tengok di ruangan KOMEN.

.
#Asmak4u057
#AgenDiperlukan
#IncomeLumayan
#BisnesDariRumah
#AsmakDiamond
#ADJ2

 

 

0135819100 Cikgu Basariah

RESDUNG – ANAK-ANAK SAYA PUN BOLEH TERKENA JUGA KE?

 

 

 

Hai semua. saya nak bercerita sikit pasal resdung. Tak ramai yang perasan, semua orang ada risiko menghidap resdung. Ada juga resdung yang kronik, dan ada juga yang dalam peringkat permulaan.
.
Tapi, bukan sikit yang keliru antara resdung dengan penyakit biasa.
.
Maksud Resdung?
.
Resdung atau RADANG SINUS boleh terjadi bila terdapat jangkitan pada rongga sinus, iaitu rongga yang memberi kelembapan kepada hidung. Nampak tak dalam gambar tu? Haa..itulah dia rongga sinus tu..
.
Siapa Boleh Terkena Resdung?
.
Semua orang termasuk kanak-kanak boleh terkena resdung. Tiada had umur bagi penyakit ini.
.
Penyebab Resdung?
.
Ada macam-macam sebab jangkitan resdung.

💀 Virus
💀 Bakteria
💀 Kulat
💀 Alahan
💀 Ketumbuhan dalam hidung
.
Esok saya akan sambung cerita lagi mengenai TANDA-TANDA seseorang tu dah terkena resdung atau belum. Stay tuned!
.
.
#infobyMHAMSB #MinyakHerbaAsmak

 

0135819100 Cikgu Basariah

BERSIN SAMPAI BERGEGAR KEPALA!

 

 

Dah kenapa tu hacumm hacumm sok sek sok sek abes merah2 hidung ditenyeh sebab gatal? Hidung dah berair, kepala dah berat. Sampai bila? Dah pernah cuba #AsmakHerbs ? Kapsul #Herba terbaik khusus untuk melegakan masalah #resdung.

Kenapa korang mesti cuba?

❤️ Diperbuat dari herba terpilih yang diproses sendiri dari awal sehingga akhir dengan prosedur yang ketat, bersih dan suci.
❤️ Bebas dari bahan kimia berbahaya dan kandungannya 💯 semulajadi.
❤️ Menggunakan kapsul halagel.
❤️ Melegakan resdung seawal 3-14 hari bergantung kepada tahap resdung.
❤️ Makan bila perlu sahaja. Apabila dah semakin baik, boleh hentikan pengambilan. Jimat kan?
❤️ Dihasilkan dari kilang bertaraf GMP dan Halal.
❤️ Mempunyai kelulusan MAL dari KKM.
❤️ Sesuai untuk semua dan dari umur 3 tahun dan ke atas (kecuali Ibu mengandung).
❤️ Tidak perlu rawatan yang melecehkan, membuang masa dan kos yang tinggi.
❤️ Ianya juga berkesan untuk mereka yang ada mempunyai masalah pernafasan termasuk #asma kerana ia akan membantu melegakan (Resdung dan asma saling berkaitan tanpa anda sedari)

Nak berfikir lagi ke tu? Fikir jangan lelama, takut menyesal tak mencegah dari awal tau. 🤗

#AsmakbyMhamsb
#Asmak4u057 #SetResdung #MasalahResdung #GatalHidung #BersinKuat #Migrain #SakitKepala #RawatanSemulajadi #GoNatural #PoslajuSeluruhMalaysia 

0135819100 Cikgu Basariah